Ghid aer conditionat

Cum mentinem racoare in casa pe timpul verii?

Verile au devenit din ce in ce mai calduroase si parca ne este tot mai greu sa mentinem racoare in casa. Chiar daca cea mai buna varianta pentru a pastra camera racoroasa este folosirea aerului conditionat, exista situatii in care nu doresti sa il folosesti sau poate nu ai reusit inca sa achizitionezi unul. De aceea, ne-am gandit sa va oferim cateva solutii pentru a mentine o temperatura optima:

  1. Tineti ferestrele inchise in timpul zilei. In intervalul 10:00-16:00, se recomanda sa nu deschideti ferestrele, intrucat atunci sunt mai puternice razele soarelui. Caldura care intra in casa in perioada de vara poate proveni in procent de 70-80% de la radiatia solara care intra prin ferestre.
  2. Mentineti ferestrele acoperite. Puteti achizitiona fie draperii dim-out, care blocheaza patrunderea luminii in procent de 70 – 75%, fie draperii blackout, ce blocheaza lumina si caldura pana la 100%. De asemenea, puteti sa montati rulouri deasupra ferestrelor, pergola de lemn, obloane mobile ori sa plantati copaci in fata geamurilor.
  3. Incercati sa aerisiti camera pe timpul noptii. Se recomanda sa tineti geamurile deschise in timpul noptii, intrucat temperatura de afara incepe sa scada, iar ziua sa le inchideti, pentru a evita sa va intre caldura in casa.
  4. Umiditatea aerului trebuie scazuta. Majoritatea aparatelor de aer conditionat au si acesta functie de dezumidificare, pe langa cea de racier, insa, in lipsa lui, puteti folosi un dezumidificator. De pilda, este suficient sa micsorati umiditatea aerului de la 70% la 40% si veti simti o senzatie de confort, intrucat se va remarca o scadere cu 3,6 grade a temperaturii.
    Bineinteles ca umiditatea vine si din exterior, insa creste destul de mult si de la folosirea dusului, gatit ori uscarea rufelor. Decalarea acestor activitati in zilele mai racoroase, vor ajuta la mentinerea umiditatii.
  5. Puneti cat mai multe plante in casa. In timpul procesului de transpiratie, plantele pierd multa apa, ceea ce inseamna ca duce la racorirea aerului din caminul dumneavoastra. In plus, acestea au rolul si de a purifica aerul, mentinand aerul curat. Cateva dintre plantele care au rolul de a va oferi un aer fresh sunt: aloe vera, ficusul, feriga, limba soacrei ori palmierul areca.
  6. Folositi lenjerie de pat si haine din bumbac. Bumbacul este un material moale, care nu retine caldura si permite pielii sa respire.
  7. Inlocuiti becurile. Becurile incandescente consuma si degaja caldura de 5-7 ori mai mult spre deosebire de becurile cu led, la aceeasi cantitate de lumina. De exemplu, 6 becuri de 100W degaja aceeasi cantitate de caldura cat un calorifer port-prosop de 50x100cm.
  8. Evitati sa tineti multe electrocasnice in priza. Ideal ar fi sa opriti sau chiar sa scoateti din priza electrocasnicele pe care nu le folositi, precum televizor, calculator etc. In plus, evitati folosirea cuptorului, a plitei, a cuptorului cu microunde in orele mai calduroase ale zilei, cel mai bine sa optati pentru folosesirea lor dimineata sau seara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *