Ghid aer conditionat

Cat consuma un aparat de aer conditionat?

Consumul unui aparat de aer conditionat poate varia in functie de mai multi factori. Daca alegeti si intretineti corect aparatul de aer conditionat, puteti economisi o cantitate insemnata de energie electrica.

  1. Alegerea unui aparat tip inverter. Motorul compresorului cu tehnologie inverter are o viteza variabila, asadar acesta se poate adapta cu usurinta conditiilor de mediu si isi va regla singur viteza motorului in functie de temperatura spatiului respectiv. Consumul electricitatii se va reduce chiar si cu 65%.
  2. Alegerea unui aparat de aer conditionat cu eficienta energetica inalta. De exemplu, un aparat de 12.000 BTU cu clasa de eficienta energetica A+ va avea un consum de aproximativ 1,08 kW/h, insa unul cu clasa A+++ va consuma 0,95 kW/h (pe racire). Pe langa clasa energetica, e bine sa tineti cont de capacitatea aparatului si de izolatia locuintei.
  3. Alegerea unui echipament ce detine Wi-Fi. Prin intermediul aplicatiei, puteti opri oricand aparatul si astfel veti diminua consumul chiar si cu 25%.
  4. Instalarea aparatului de aer conditionat intr-un loc in care nu bate soarele, pentru a putea functiona in parametri optimi. Echipamentul expus la soare va ridica consumul de energie cu 25%. De asemenea, veti asigura o circulatie optima a aerului in spatiul respectiv.
  5. Igienizarea periodica a aparatului, intrucat componentele incarcate cu mizerii vor suprasolicita aparatul, ceea ce inseamna si o crestere a consumului de energie.
  6. Vechimea aparatului de aer conditionat poate insemna un consum mai mare de energie electrica. Odata cu evoluție tehnologică, la clasele energetice de la A la G, au fost eliminate ultimele 3 (de la E la G), fiind considerate învechite și adăugate altele 3 noi, cu eficientă mai ridicată, A+, A++ și A+++, care reprezintă cel mai înalt standard de eficientă energetică a unui aparat de aer condiționat ultra modern.
  7. Setarea unei temperaturi optime. Se recomanda setarea temperaturii intre 21-25 °C, intrucat o temperatura mai joasa va determina aparatul de aer conditionat sa consume mai multa energie electrica.
  8. Alegerea unui aparat de aer conditionat potrivit pentru dimensiunile spatiului dumneavoastra. Echipamentul cu o putere prea mica va avea o durata de viața mai scurta, deoarece va fi suprasolicitat sa raceasca ori sa incalzeasca spațiul necesar. Ba chiar se recomanda sa optati pentru un aparat de aer condiționat cu o capacitate putin mai mare decat necesarul incaperii respective. In acest mod, il veti putea folosi la capacitate medie și veti economisi energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *