Ghid aer conditionat

Exista riscuri daca folosesc aerul conditionat? Cum le pot preveni?

La prima vedere, ai tinde sa crezi ca aparatul de aer conditionat prezinta o serie de riscuri pentru sanatate. Insa, daca esti bine informat cum sa il utilizezi, vei putea sa te bucuri de avantajele aparatului de aer conditionat.

  1. Schimbarile bruste de temperatura si umiditate pot afecta sistemul respirator, de aceea este indicat sa mentii temperatura cat mai apropiata de cea din exterior, diferenta sa fie de maximum 10°C;
  2. Intretinerea aparatului de aer conditionat are un rol foarte important, intrucat acesta poate amplifica, ba chiar provoca reactii alergice. De aceea, specialistii ne sfatuiesc sa igienizam aparatul cel putin de doua ori pe an, atat inainte de sezonul rece, cat si inainte de cel cald. Pentru igienizare si mentenanta, contactati un consultant Simag, pentru a va face o programare.

3. Aerul rece si uscat ar putea sa deshidrateze pielea si sa usuce caile respiratorii, in special mucoasa nazala, astfel se recomanda achizitionarea unui aparat de aer conditionat care sa detina o functie de umidificare a aerului;

4. Diferite persoane tind spre a asocia rinita, faringita, iritatia gatului, raguseala cu aerul conditionat ori daca acesta este utilizat in mod excesiv poate intensifica manifestarile afectiunilor oculare, precum conjunctivita. Insa, ceea ce multi nu stiu este faptul ca daca nu stai in preajma sa cand esti transpirat sau cumperi un aparat ce detine una din functiile: “I see”, “I feel”, “ochi inteligent”, avand scopul de a nu trimite jetul de aer spre persoanele din incapere, nu vei dobandi niciuna dintre afectiunile mentionate anterior.

In cazul in care observi ca una din simptomele mentionate anterior si-a facut aparitia, precum mucoasa uscata, piele deshidratata, ochi inlacrimati etc., in prima faza trebuie sa consulti un medic si ulterior, sa apelezi la ajutorul unui profesionist, ce se va ocupa de igienizarea si verificarea aerului conditionat, pentru a constata daca exista mucegai in interiorul aparatului.

SANATATEA este mult mai importanta decat CONFORTUL, de aceea se recomanda curatarea periodica a aparatului de aer conditionat, dar si folosirea in mod responsabil a echipamentului. De pilda, mentine anumite pauze și o temperatura moderata, deoarece toate beneficiile depind de aceste “reguli”, altfel efectele pot fi contrarii.

Asadar, aparatul de aer conditionat nu-ti va afecta sanatatea daca vei tine cont de aceste doua reguli:

 

  • temperatura – diferenta dintre interior si exterior sa nu fie mai mare de 10°C ;
  •  igienizarea aparatului de aer conditionat – sa fie efectuata periodic de catre firme specializate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *