Ghid aer conditionat

De ce se poate strica echipamentul de aer conditionat?

De ce se poate strica echipamentul de aer conditionat?

O surpriza neplacuta ar putea sa apara chiar in mijlocul verii, din cauza aparatului de aer conditionat, stricandu-se chiar cand aveati cea mai mare nevoie de el.

Aceasta situatie poate fi evitata daca se face periodic mentenanta. Fiind „ingrijit” la timp, garantat el va functiona in conditii optime. Totusi, daca nu se respecta aceste conditii si apar anumite probleme, apelati la ajutorul specialistilor.

Problemele comune ce pot aparea la aparatul de aer conditionat:

Aparatul nu mai functioneaza:

  • inainte de a apela la ajutorul unei echipe de frigotehnisti, puteti verifica urmatoarele chiar dumneavoastra: verificati daca aparatul este setat pe modul „rece”;
  • temperatura pe care unitatea o are setata trebuie sa fie mai mica decat temperatura din incapere;
  • tabloul electric, pentru a fi sigur ca nu a sarit siguranta.

Dupa ce ati facut aceste verificari si aparatul de aer conditionat tot nu functioneaza, urmatorul pas este sa contactati un specialist.

Aparatul de aer conditionat functioneaza, dar nu raceste sau raceste prea putin.

  • Temperatura pe care ati setat-o este una mica si aparatul tot nu raceste, va trebui sa chemati o echipa specializata pentru a-l verifica si a-l repara.

Aparatul de aer conditionat scoate sunete ciudate

  • Fiecare dintre noi ar trebui sa stim daca zgomotele aparatului de aer conditionat sunt normale sau nu. Asadar, daca se aude un sunet ciudat, este timpul sa faceti o reparatie a aerului conditionat.

Echipamentul de aer conditionat elimina miros neplacut

  • Mirosurile neplacute vin de la unitatea interioara indicand faptul ca in filtre s-au acumulat atat mizerie si praf, cat si bacterii. Acestea se vor raspandi in aer si chiar il pot contamina. In plus, este necesar ajutorul specialistilor, pentru a efectua o igienizare.

Echipamentul de aer conditionat functioneaza in cicluri scurte

Chiar daca este normal ca echipamentul de aer conditionat sa functioneze in cicluri pornit-oprit pentru a se mentine temperatura dorita in incapere este posibil sa remarcati ca porneste si se opreste de mai multe ori fata de obicei, iar temperatura de afara nu este mai ridicata decat de obicei, inseamna ca exista posibilitatea ca aerul conditionat sa aiba niste probleme. Pornirile acestea scurte “streseaza aparatul” si il pot face sa cedeze in totalitate.

Curge apa din si pe langa aparatul de aer conditionat.

O cantitate de apa de condens este normala, insa apa in exces reprezinta o problema. Avand in vedere ca aparatul de aer conditionat detine componente electrice pe care trebuie sa le protejam pentru a nu face scurt circuit, trebuie sa faceti o reparatie a aparatului de aer conditionat cu ajutorul unor frigotehnisti.

Unitatea externa are gheata sau este inghetata.

Tinand cont de faptul ca apa in exces indica o problema, la fel se poate spune si despre gheata. Daca fluxul de aer este restrictionat ori blocat, exista posibilitatea ca unitatea exterioara sa inghete. Daca apare aceasta problema, indicat este, de asemenea, sa conctati specialistii.

Sfaturi pentru mentenanta aparatului de aer conditionat

  1. Curatarea filtrelor – un sfat important este sa curatati frecvent filtrele, sa evitati ca ele sa fie murdare sau infundate, pentru ca astfel aparatul va elimina aer nesanatos si va functiona greoi.
  2. Mentineti unitatea exterioara curata – pe unitatea exterioara se depune praf ori mizerie, iar acestea nu permit ventilatorului sa raceasca. In cazul in care aveti acces la ea, ar fi bine sa o spalati cu un furtun de gradina, insa nu incercati sa folositi un aparat de curatenie cu presiune pentru ca acesta ar putea strica unitatea.
  3. Tineti neacoperita unitatea exterioara – trebuie sa pastrati spatiu suficient pe langa unitatea exterioara ca sa poata functiona.
  4. Programati o revizie tehnica anuala pentru aparatul de aer conditionat – apelati la ajutorul unor frigotehnisti pentru o verificare de rutina, sa incarce cu freon, daca este cazul, si sa curete filtrele aparatului de aer conditionat. Aceste verificari impiedica atat o reparatie ulterioara a aparatului de aer conditionat, cat si niste costuri mai mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *