Daca aparatul de aer conditionat prezinta defectiuni ar trebui sa apelati obligatoriu la ajutorul unui profesionist. Cu toate ca aerul conditionat pare usor de gestionat, el nu poate fi reparat de cineva care nu se pricepe, intrucat exista riscul de a-i produce si mai multe defectiuni. In plus, va veti proteja investitia si veti avea siguranta ca aparatul va functiona bine si in anii urmatori. Chiar daca specialistii sunt de parere ca aparatul de aer conditionat trebuie inlocuit dupa 10-15 ani de utilizare, nu ar trebui sa va ganditi din prima la inlocuirea aparatului. De aceea, cea mai buna idee este sa apelati la ajutorul unui frigotehnist si cel mai probabil acesta va rezolva problemele aparatului. Totusi, daca va propuneti sa il reparati chiar dumneavoastra ori sa va ajute vreo cunostinta necalificata, va asumati un risc destul de mare.
Trebuie sa retineti ca echipamentul dumneavoastra necesita igienizare si verificare periodica, de aceea se recomanda sa chemati un profesionist din timp, astfel veti evita orice problema. Pe langa acestea, frigotehnistii chiar v-ar putea inlocui filtrele aparatului, ele fiind, de regula, cauza principala de scadere a randamentului aparatului. De preferat, igienizarea ar trebui realizata macar de doua ori pe an.
Igienizarea echipamentului de aer conditionat este necesara atat pentru limitarea costurilor de energie, cat si pentru mentinerea puterii de racire a dispozitivului. De asemenea, ingrijirea necorespunzatoare ar putea crea probleme de sanatate pentru persoanele ce intra in contact cu aparatele ce nu au fost intretinute corect. Un aparat care nu este curatat periodic, se poate transforma intr-un depozit de praf, alergeni si miros neplacut, ducand, in timp, la aparitia unor grave probleme de sanatate. Este indicat sa apelati la o echipa de specialisti pentru a efectua intretinerea aparatului de aer conditionat atat inainte de inceperea sezonului cald, cat si la finalul acestuia, cand aerul conditionat ar putea da semne de o usoara uzura. Recomandarea specialistilor este sa faceti o programare din timp pentru vizita echipei de profesionisti si sa nu asteptati pana in ultima clipa pentru a apela la servicii specializate. Spre exemplu, in perioada verii, companiile ce se ocupa cu service-ul aparatelor de aer conditionat sunt suprasolicitate, ceea ce inseamna ca programarea poate fi facuta chiar si peste cateva saptamani. Asadar, faceti rezervarea din timp pentru serviciile dorite, pentru a fi sigur ca veti evita eventuale neplaceri in plina canicula.
Primele ce ar trebui verificate sunt filtrele, intrucat astfel va veti asigura ca aerul conditionat functioneaza asa cum trebuie. Aceste filtre necesita sa fie curatate sau inlocuite periodic. De-a lungul timpului, se acumuleaza praf si impiedica circulatia aerului, scazand drastic randamentul aparatului de aer conditionat. In plus, mirosul neplacut pe care aerul contidionat il emana reprezinta o alta problema cauzata de filtrele necuratate. Majoritatea aerelor conditionate au filtrele localizate in interiorul aparatului, igienizarea acestora fiind usor de realizat, insa necesita multa atentie, din cauza cantitatilor masive de praf pe care acestea le depoziteaza. Igienizarea echipamentelor de aer conditionat se executa de catre o echipa de specialisti, care sa garanteze functionarea corecta a aparatului dumneavoastra. Pe langa aceasta curatare a filtrelor, un specialist stie ca trebuie sa verifice starea generala a aparatului, verificand alte posibile defectiuni.
O alta “problema” importanta ar putea si circulatia freonului care priveste mentenanta echipamentului de aer conditionat, ce trebuie verificata si rezolvata de catre specialisti. In cazul in care randamentul aparatului de aer conditionat scade, una dintre cauzele principale ar putea fi pierderea de freon, un compus organic, ce este utilizat ca agent frigorific. Aparatele de aer conditionat functioneaza cu freon in circuit, asadar pierderea acestuia poate duce la avarii grave ale echipamentului. Doar un specialist poate identifica aceasta problema si care este sursa pierderii de freon, iar ulterior sa reincarce aparatul cu cantitatea necesara de agent frigorific.
Precum se intampla in cazul oricui dispozitiv, aparatele de aer conditionat pot suferi si ele defectiuni. Majoritatea pot fi rezolvate prin inlocuirea unor componente, care se pot achizitiona de la firme de profil. Componenta electronica are un rol destul de important pentru functionarea corecta a aparatului. De exemplu, printre cele mai frecvente defectiuni sunt cele care tin de telecomanda, circuitul electronic sau de alimentare, insa sunt usor de remediat de catre un specialist.
Pentru gasirea unei solutii pentru problema ivita a aerului conditionat, recomandat ar fi sa contactati un specialist. In caz contrar, daca incercati sa interveniti pentru a repara singur aparatul, puteti inrautati situatia, ba chiar va puteti accidenta.
Cateva exemple de probleme care pot aparea:
- Aparatul de aer conditionat emana un miros neplacut;
- Temperatura fluxului de aer nu este suficient de scazut pentru a satisfice nevoile dumneavoastra;
- Aparatul de aer conditionat scoate anumite zgomote;
- Debitul sau jetul de aer este scazut;
- Compresorul aparatului nu mai porneste;
- Aparatul de aer conditionat trosneste.
Lasa un comentariu