Ghid aer conditionat

De ce curge apa din aerul conditionat?

De ce curge apa din aerul conditionat

Odata cu trecerea timpului, orice produs va incepe sa prezinte defectiuni. Printre problemele care ar putea sa se iveasca la aparatul de aer conditionat, putem mentiona curgerea apei din unitatea interna.

Cauzele pentru care poate sa apara aceasta problema sunt mentionate mai jos. In plus, va fi precizata si remedierea lor.

  • Nu s-a realizat igienizarea unitatii interioare. In tavita de colectare a condensului se dezvolta bacterii, din cauza mediului umed, si se formeaza o substanta cleioasa, vascoasa ce infunda orificiul de evacuare a apei. Igienizarea aparatului se realizeaza de catre specialisti. Acestia vor avea grija ca aparatul dumnevoastra sa functioneze in parametri normali si sa emita aer sanatos. Tavita de colectare a condensului se scoate si se spala cu apa calda si detergent lichid, ulterior se da cu o solutie speciala pe vaporizatorul unitatii interne.
  • Filtrele lavabile ale unitatii interne nu au fost spalate. Pe acestea se pot depune particule de praf ori scame. Daca filtrele nu sunt curatate la timp, praful trece dincolo de filtre si infunda orificiul din tavita de colectare a condensului. Filtrele acestea se scot din unitatea interioara si se spala sub jet de apa, utilizand detergent lichid. Se recomanda sa fie spalate lunar, in perioada utilizarii aerului conditionat. De pilda, daca aparatul este montat in magazine, bucatarii, ateliere de croitorie, service, restaurante, indicat este sa spalati filtrele o data la doua saptamani.
  • Furtunul de eliminare a condensului este infundat sau are contrapanta. De-a lungul timpului, furtunul de eliminare al apei pierde din panta din cauza depunerilor, ceea ce inseamna ca apa stagneaza si se acumuleaza pe furtun, nu mai poate fi eliminata si astfel curge din unitatea interna. In plus, obturarea scurgerii poate fi o alta cauza. Trebuie avut in vedere ca un furtun ce este tinut in apa actioneaza ca un dop, iar fenomenul acesta apare cand capatul furtunului este scufundat in apa.
  • Unitatea interna nu este montata in boloboc. Daca aceasta nu este perfect pusa in boloboc si este inclinata, apa care se formeaza din condens va curge pe langa tavita unitatii. De retinut faptul ca tavita de colectare a apei are o usoara panta catre orificiul de evacuare inca din fabricatie. In cazul in care unitatea este montata inclinat inspre orificiul de evacuare, peretii tavitei de colectare a apei nu vor putea face fata debitului de condens. Daca unitatea este montata inclinat in partea opusa evacuarii, formeaza contrapanta si apa nu mai poate fi eliminata prin drena, astfel se va prelinge pe langa peretii tavitei. De aceea, partea interna a aparatului trebuie montata numai in boloboc si nu dupa linia grinzii sau a tavanului. Pentru a remedia aceasta problema, trebuie intreptat splitului prin repozitionare.
  • Echipamentul de aer conditionat nu mai are freon de ajuns. In momentul in care aparatul de aer conditionat pierde freon, vaporizatorul unitatii interioare incepe sa formeze zapada sau sa inghete. Zapada sau gheata formata pe vaporizator depaseste suprafata de colectare a apei si se prelinge necontrolat pe carcasa unitatii interioare. Deseori, acest fenomen apare la oprirea aparatului de aer conditionat. Pentru remediere, contactati o echipa specializata, pentru a depista eventualele pierderi ale instalatiei si sa completeze cantitatea necesara de freon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *